Het is alweer een paar jaar geleden dat er Elfstedenkoorts ontstond. Dat blijven bijzondere tijden. Het journaal opent met het weer in plaats van ermee af te sluiten en kranten staan vol met de ‘pluim’: “Dit is de weersvoorspelling voor de komende 14 dagen”. Iedereen bij de koffiemachine speculeert lekker mee en sommige fanatiekelingen zijn al zover om hun schaatsen te laten slijpen.
Op dit soort momenten is een weervoorspeller belangrijk. Die geeft ons inzicht in de verwachtingen en de kans dat het nationale evenement doorgaat. Even zijn zij de belangrijkste personen van het land. Ze nemen plaats aan tafel bij DWDD, Jinek en Shownieuws. Het is echter allemaal korte termijn gericht. Ziet u ze in de zomer praten over een mogelijke Elfstedentocht over zes maanden?
Laat u zich niet gek maken door uitschieters
In tijden van klimaatveranderingen horen we ook steeds vaker klimaatonderzoekers aan het woord. Ze vertellen over de langzame maar zekere stijging van de temperatuur en de extremere weersomstandigheden die daarbij horen. Dit gaat niet over één warme uitschieter in februari of een willekeurige natte zomer, maar over de verandering van het gemiddelde klimaat over een lange periode.
Wat wilt u als belegger? Een weervoorspeller of klimatoloog? Mijn advies; neem een klimatoloog. Iemand die uw eigen lange termijnplanning doet en op basis daarvan uw beleggingen inricht. Een klimatoloog houd rekening met willekeurige uitschieters, maar houd voornamelijk het einddoel in het vizier. Zo laat u zich niet uit de weg slaan door tegenslagen!
Er zijn ook beleggingsexperts die denken dat ze ‘weervoorspeller’ (lees: waarzegger) zijn. Zij gebruiken moeilijke modellen in de hoop de koers van beurs te voorspellen. Stelt u zich eens voor dat iemand een ‘beursradar’ ontwikkelt. Een soort buienradar waarin u kunt zien of de beurs gaat dalen of stijgen. Ideaal toch? Of toch niet? Ik denk van niet en het plaatje hieronder laat zien waarom.
Bron: NNEK Vermogensbeheer
Wat is het beursklimaat?
U ziet in de grafiek 38 beursjaren van een wereldwijde aandelenbelegging (MSCI Word). De groene staafjes zijn de jaarrendementen. Zoals u ziet, zijn 28 van de 38 jaren positief geëindigd. Daarnaast vallen de rode balletjes op. Dit zijn de dalingen binnen een jaar, van het hoogste punt van dat jaar tot het laagste punt. Bij elk jaar vindt u een rood balletje.
Om een succesvolle beleggingservaring te krijgen heeft u meer aan een lange termijnbenadering, het beursklimaat. Het beursklimaat laat zien dat aandelen meer rendement opleveren dan obligaties (de groene staafjes). Net zoals het in Nederland in de zomer warmer is dan in de winter. Maar het weer op korte termijn laat uitschieters zien. Zoals hele koude zomerdagen en uitzonderlijk warme winterdagen (de rode balletjes).
De beleggingsexpert met de ‘beursradar’ voorspelt dus die rode balletjes. Zou u het aandurven om uw geld op basis van zulke korte termijn (weers)voorspellingen te beleggen? De rode balletjes hebben nog een ander gevolg. Verlies op uw portefeuille maakt u namelijk onrustig. Dit is natuurlijk menselijk gedrag, want we willen verlies voorkomen. Dus gaan beleggers massaal verkopen tijdens ‘rode ballen-periodes’. Tip: u maakt geen winst als u met verlies verkoopt.
Mijn advies is om niet teveel naar uw beleggingsportefeuille te kijken. Het maakt u onrustig en de kans dat u onhandige beslissingen neemt is te groot. Kies beleggingen op basis van lange termijngegevens en niet op basis van de huidige omstandigheden. Net zoals u in de zomer naar de Franse Riviera gaat en in de winter naar de Franse Alpen. Het klimaat leert u dat dit de beste periode is voor een zomer- en wintervakantie, ondanks dat er dagen bij zijn waar het weer tegenvalt.
Zorg ervoor dat uw vermogensplan op de juiste koers richting uw doelen blijft. Ik help u graag! Als u wilt weten over de mogelijkheden om uw inkomen en vermogen te plannen met begeleiding van New Finance? Neemt u dan contact op via 020 – 820 82 80 of roger@newfinance.nl