In de nieuwsbrief van 18 juni heb ik uitgelegd wat het belang is van het opstellen van een levenstestament (deze nieuwsbrief kan je hier teruglezen). De logische vraag die daarop volgt, is wat er eigenlijk gebeurt in situaties waarin je je eigen belangen niet meer kan behartigen en er geen levenstestament is. Wie kan er dan nog wat voor jou regelen of wat kan er juist niet worden geregeld? Daarover meer in deze nieuwsbrief.
Geen levenstestament: dan beslist de rechter
Stel dat jou morgen iets overkomt en je hebt geen levenstestament opgesteld. Dan is er niemand die jou automatisch mag vertegenwoordigen voor financiële en persoonlijke zaken. Zelfs een echtgenoot mag geen financiële beslissingen nemen als je dat zelf niet meer kan. Ook niet bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Iemand van jouw naasten zal dan bewind voering, mentorschap of curatele moeten aanvragen. Dat betekent dat de kantonrechter iemand aanwijst die voor en namens jou financiële en persoonlijke beslissingen mag nemen. In het geval er een partner is, zal dat meestal die partner zijn maar het is niet gezegd dat je dat dit jouw bedoeling was. De kantonrechter stelt vervolgens één of meerdere van de drie onderstaande, wettelijke beschermingsmaatregelen in: bewind voering, mentorschap of curatele.
- bewind voering; hierbij neemt bewindvoerder alle financiële beslissingen samen met jou, als dat nog mogelijk is;
- mentorschap; in dit geval beschermt de mentor jou op persoonlijk vlak zoals bij jouw verzorging, verpleging of medische behandelingen;
- curatele; wanneer je volledig handelingsonbekwaam wordt verklaard, zal de rechter besluiten dat je onder curatele (toezicht) wordt gesteld. Dit is de meest ingrijpende maatregel die inhoudt dat je geen handelingen meer mag uitvoeren zonder de curator. Voor veel financiële handelingen heeft een curator steeds opnieuw toestemming van de rechter nodig. Hiervoor dient telkens weer een nieuw machtigingsverzoek te worden ingediend. Dat is lastig, vertragend en kostbaar.
Waarom je niet afhankelijk wilt zijn van wettelijke beschermingsmaatregelen
Het belangrijkste nadeel van de wettelijke regeling is dat er iemand over jouw belangen beslist die mogelijk niet door jou is uitgekozen. Hoe goed de intenties ook kunnen zijn, deze persoon weet waarschijnlijk niet precies hoe jij zou willen dat jouw belangen behartigd moeten worden.
Regel daarom goed je eigen belangen
Denk niet dat een levenstestament alleen voor ouderen bedoeld is. Je kent vast wel voorbeelden van situaties waarin mensen ook op jongere leeftijd niet meer in staat waren hun eigen beslissingen te nemen. Door een levenstestament op te stellen hou je zelf de regie in handen voor situaties waarin je dat zelf niet meer kan.
Meer weten over de mogelijkheden van een levenstestament?
Kijk eerst nog even in de vorige nieuwsbrief naar de mogelijkheden en neem dan vooral contact met mij op. Samen bepalen we dan wat voor jou persoonlijk een passend levenstestament zou kunnen zijn. Je kan contact met mij opnemen via 020 – 820 82 80 of roger@newfinance.nl