Nu de Eerste Kamer de plannen heeft goedgekeurd om de AOW-leeftijd versneld te laten stijgen, staat de leeftijd van 67 jaar bij velen op het netvlies als ‘de pensioenleeftijd’. Maar die 67 jaar geldt alleen voor mensen die zijn geboren vóór 1957. Wat moet je verwachten als je na die tijd bent geboren?
Vanaf 2022 stijgt de AOW-leeftijd verder mee met de levensverwachting. En hoewel er nog geen harde rekenmodellen zijn en er nog niets is vastgelegd in een wet, lijkt het onontkoombaar dat we straks nog later AOW en pensioen krijgen. De kans is daardoor groot dat wie nu een jaar of dertig is tot na zijn zeventigste moet doorwerken voordat hij of zij AOW krijgt.
Pensioenbewustzijn
Niet veel mensen denken na over hun pensioen. Dat geldt bijvoorbeeld voor meer dan de helft van alle jongeren op de arbeidsmarkt. Zo weten de meesten van hen niet bij welk pensioenfonds ze zijn aangesloten, of ze een partnerpensioen hebben en wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld samenwonen, kinderen krijgen en van baan veranderen.
Vooruitkijken
Wie niet tot zijn zeventigste of langer wil werken, moet zo vroeg mogelijk stilstaan bij zijn of haar pensioen. Want hoe eerder je plannen maakt voor later, hoe groter de kans is dat je ze realiseert. Naast het opbouwen van een pensioen bij een werkgever zijn er nog andere aspecten die je kunnen helpen om zonder financiële zorgen van je oude dag te genieten. Zeker als je eerder met pensioen wilt. Denk bijvoorbeeld aan gebruik maken van je vrije jaarruimte, zodat je op een fiscaal vriendelijke manier extra kunt sparen voor je pensioen. Of aan een goede planning van de aflossing van je hypotheek, waardoor je jouw toekomstige woonlasten tot een minimum kunt beperken. En natuurlijk aan zelf verstandig vermogen opbouwen om later van te kunnen leven. Schakel hiervoor wel de hulp van een vermogensplanner in.
New Finance helpt je alles helder op een rij te zetten en ook toekomstige ontwikkelingen door te rekenen. Zo heb je een routekaart van je eigen financiële toekomst en weet je een stuk beter waar je aan toe bent. Wil je weten wat jouw AOW leeftijd wordt? Kijk dan hier.