Stel, je zou weten hoe de koning zijn vermogen zou beleggen. Zou je dan hetzelfde doen?
Weinig mensen zijn bekend met de vermogensstrategie van ons vorstenhuis. Dat ze een groot deel van hun vermogen investeren (op de beurs) lijkt echter wel logisch. De meeste (extreem) rijke mensen investeren namelijk. Dit is vaak de bron van hun vermogen of de reden dat hun vermogen groeit.
Als ik adviseur zou zijn van de koning (of ik dat wel of niet ben mag ik natuurlijk niet zeggen), dan zou ik hem het volgende adviseren.
Advies: een koninklijke beleggingsstrategie
De koning zou van mij het advies krijgen om allereerst te bepalen waar het geld voor nodig is; dus wat is zijn doel. Beleggen doe je namelijk doelgericht. Misschien is het bedoeld voor het onderhoud van de paleizen, de studie van zijn dochters of mogelijk is het doel te zorgen dat het vermogen dezelfde koopkracht houdt. Zonder doel is er namelijk geen richting om koers op te houden. Laat de koers nou juist nodig zijn om een goede invulling van de beleggingsportefeuille te maken.
Om de koning geen onnodig risico te laten lopen, is de basis van mijn advies om altijd goed te spreiden. Spreiden betekent onder andere dat de investeringen verdeeld worden over verschillende landen en sectoren. De Rijksvoorlichtingsdienst doet natuurlijk geen uitspraken over het vermogen van de familie Van Oranje, maar wel is duidelijk dat ze niet alleen beleggen in bedrijven met een koninklijk predicaat. Dus de Oranjes zouden wereldwijd kunnen investeren, waardoor hun beleggingsrisico afneemt. Natuurlijk zou ik uitleggen dat beleggen voor de lange termijn is. Mijn vermoeden is dat onze koning dit wel weet, omdat zijn familie al eeuwenlang vermogen opbouwt via investeringen.
Zou dit advies genoeg zijn om de koning tevreden te houden? Waarschijnlijk vindt hij duurzaam investeren heel belangrijk aangezien hij zich bekommerd om de staat van de wereld en met zijn geld impact wil maken. Ik weet zeker dat hij wil dat de wereld voor zijn kinderen ook nog leefbaar blijft. En van duurzaam en rendabel beleggen weet ik nou net heel veel af. En uiteraard wil hij als echte ‘zuinige Hollander’ lage kosten voor zijn vermogensopbouw dus dat is ook een belangrijk aandachtspunt.
Koninklijk advies gaat verder dan beleggingsstrategieën
Het belangrijkste zit echter in iets anders. Stel nu dat de koning echt mijn klant zou zijn. Wat zou ik dan doen? Dit is een mooi gedachte-experiment en geeft vaak leuke ideeën en inzichten. Kijk voorbeeld naar Koningsdag. Dan wordt overal de oranje loper uitgerold voor de koning. Dat extra stapje maakt het verschil voor de klant. Of deze nu koning is of niet. Om de koninklijke beleggingservaring te geven, zorg ik dat ik er ben op de momenten die ertoe doen: momenten van onrust in de wereld, in het land en in het gezin. Of dit nu positieve onrust, zoals een geboorte is, of negatieve onrust zoals een oorlog in Oekraïne is. Het maakt niet uit. Mijn doel is om al mijn klanten financiële rust te geven.
Uiteindelijk gaat het bij de koning net als bij veel mensen om drie belangrijke vragen:
- Heb ik genoeg voor de rest van mijn leven?
- Heb ik het goed geregeld voor mijn gezin?
- Wat kan ik nalaten?
Of je nu een vermogen bezit van honderden, duizenden, miljoenen of miljarden euro’s maakt niet uit. De enige manier om als de koning vermogen op te bouwen is: vanuit financieel inzicht met een doel. Deze manier leidt namelijk tot rust. Ik weet zeker dat de koning dit ook wil voor zichzelf en zijn gezin.
Meer weten over de koninklijke manier om vermogen op te bouwen?
Neem dan vooral contact op met mij. Samen bepalen we dan hoe we ook jouw financiële toekomst vorm kunnen geven. Je kunt contact met mij opnemen via 020 – 820 82 80 of roger@newfinance.nl
Ik wens je een fijne Koningsdag!